zondag 21 oktober 2007

Beleggen als risicospreiding: asset planning (2).

Veel mensen houden elke maand een bedrag over en gebruiken dat om te sparen of te beleggen (vaak in een beleggingsfonds). Zeker als je nog jong bent en/of verwacht dat je steeds meer geld zult gaan overhouden zou je een nog wat risicovollere strategie kunnen verdedigen. Als je namelijk voor beleggen kiest doe je dat waarschijnlijk omdat je vanwege koerswinst een hoger rendement van beleggen verwacht dan van sparen. Dat betekent in de praktijk dat je in de loop der tijd steeds meer voor je nieuw aangekochte aandelen (of andere beleggingen) gaat betalen, waardoor je in de praktijk - zelfs als je wat meer gaat sparen - steeds minder aandelen kunt kopen.

Om dit 'asset inflation' effect te compenseren kun je verschillende dingen doen; de eenvoudigste zijn in onze volgorde van voorkeur:
1. Call opties kopen,
2. Beleggen met geleend geld
3. Put opties verkopen (ofwel schrijven)
4. Futures.
5. (long) turbo's/speeders kopen
Dit klinkt miscchien eng, maar kan toch zeer interessant zijn.

1. Call opties geven je het recht om een aandeel in de toekomst te kopen voor een vooraf vastgestelde prijs (de uitoefenwaarde). Call opties zijn er in vele soorten en maten, en er zijn vele factoren van belang bij het kiezen van de juiste series (onderliggende waarde, termijn, 'in-' of 'out-of-the-money' opties, dividend, verhandelbaarheid, volatiliteit etc.). Call opties hebben het voordeel dat het mogelijke verlies beperkt is.

2. Beleggen met geleend geld is soms zeer interessant, zeker als je goedkoop kunt lenen. Feitelijk doe je dat ook met aandelen lease constructies en (long) turbos en speeders, maar meestal is de rente dan hoog en/of zijn de bijbekomende kosten hoog.

3. Het verkopen (schrijven) van een put optie levert direct geld op (wat je direct kunt beleggen). Daar staat tegenover dat je de verplichting op je neemt om een bepaalde onderliggende waarde tegen een vaste prijs te kopen. Ook put opties zijn er in vele soorten en maten, en dezelfde factoren als bij 1) zijn weer van belang. Stel: aandeel X is 20 Euro waard en je pas over een jaar genoeg geld hebt om aandeel X te kopen. Als je ervan overtuigd bent dat dat aandeel zeker niet goedkoper gaat worden kun je een put op 20 Euro schrijven met een looptijd van een jaar. Je krijgt daar dan nu een bedrag voor (bijvoorbeeld iets in de orde grootte van 1 euro). Als het aandeel boven de 20 Euro blijft is er weinig aan de hand en heb je met een investering van 0 Euro toch iets in de orde grootte van 1 euro verdiend. Als de koers gaat dalen zul je verplicht worden om de aandelen te kopen voor 20 euro (ook als de koers naar 0 daalt!). Je mogelijke verlies is dan welliswaar begrenst, maar kan toch oplopen tot wel 19 Euro (1 Euro heb je al).
Afhankelijk van je overtuigingen kun je voor andere uitoefenprijzen kiezen, waarbij de verhoudingen tussen maximaal verlies en winst heel anders kunnen liggen.

1 en 3 zijn goed te combineren: met het geld dat de put optie oplevert koop je een call optie. Je kunt zo zonder noemenswaardige investering (afgezien van bijv. aankoop/verkoopkosten voor de opties) volledig meeprofiteren van koersstijgingen. Daar staat natuurlijk ook tegenover dat je volledig meedeelt in de verliezen bij koersdalingen.

4 is slechts in beperkte gevallen interessant en ook 5 vinden wij niet interessant genoeg om verder toe te lichten (zie ook 2.).

1 opmerking:

Anoniem zei

After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your brabanker.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...

Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.

Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
day!!

And all it took was 10 minutes to set up and run.

But how does it work??

You just configure the system, click the mouse button a few
times, activate the software, copy and paste a few links and
you're done!!

Click the link BELOW as you're about to witness a software that
could be a MAJOR turning point to your success.

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com