maandag 13 augustus 2007

'Geld = Macht' - Beleggen als liefdadigheid

Naast de uitdrukking 'tijd is geld', zijn wij het ook eens met 'geld is macht'. Wij vinden ook dat iedereen zijn macht dient te gebruiken voor de goede zaak. Dit geldt ook voor beleggers; of eigenlijk vooral voor hen die het geld hebben om te beleggen.
Van termen als 'sociaal' of 'duurzaam' beleggen krijg ik persoonlijk altijd een beetje jeuk: veel van dat soort beleggingen concentreren zich op het uitsluiten van een aantal maatschappelijk onverantwoorde beleggingen zoals sigaretten- en wapen-fabrikanten. Beter kunnen beleggers investeren in bedrijven en technologieën die de wereld verbeteren of in regio's die dat nodig hebben en dat verdienen.

Zo zou je bijvoorbeeld kunnen beleggen in biotechnologie, medische bedrijven, bedrijven die veel doen voor de ontwikkeling van alternatieve energie, bedrijven die investeren in arme Europese regio's (Baltische Staten, Oost-Europa, Portugal, Oekraine(?)) of misschien zelfs in Afrika.

En natuurlijk moet je ook wegblijven bij leningen of beleggingen aan 'foute' bedrijven, zoals monopolisten, bedrijven die slecht met hun klanten omgaan, bedrijven die onnodig vervuilende of ongezonde producten leveren of 'foute' regimes.

Overigens denken wij ook dat een dergelijk beleggingsbeleid niet minder hoeft te presteren dan een ander. Het grote idee hierachter is dat het goede uiteindelijk zal overwinnen; de aandacht voor maatschappelijk/ethisch beleggen zal alleen maar toenemen en 'foute' bedrijven zullen juist veel last krijgen van allerlei wetgeving en de macht van het Internet (waar iedere slechtbehandelde klant zijn grieven makkelijk kan verspreiden).

Geen opmerkingen: