woensdag 8 augustus 2007

Asset planning (1) - Beleggen als risicospreiding

Veel mensen durven niet te beleggen vanwege de risico's. Toch kun je beleggen juist ook ook zien als mogelijkheid tot risicospreiding of als alternatief voor het verzekeren van andere risico's (als het al mogelijk is om die andere risico's te verzekeren).

Een voor-de-hand-liggend risico is 'assets-inflation':
De officiƫle inflatie (prijsstijging) schommelt dan wel rond de 2 a 3%, maar dat cijfer neemt alleen de goederen en diensten voor het dagelijks leven in aanmerking; voor 'assets' (kapitaalgoederen, aandelen, en onroerend goed) of bijvoorbeeld een verbouwing kan dat percentage flink afwijken bijvoorbeeld in zeer goede of juist zeer slechte tijden. Vooral de prijs voor onroerend goed (m.n. huizen en grond) is voor sommigen veel belangrijker dan de prijs van het dagelijks brood.
Stel je bent van plan over een paar jaar een huis te kopen en je voorziet geen grote stijging van je financiele mogelijkheden. Een verdubbeling van de broodprijs is dan meestal niet zo een probleem, maar een stijging van de huizenprijzen van 30-40% kan dan heel slecht uitkomen. Zeker als je van plan bent (een gedeelte van) het huis met eigen geld te financieren, kun je dit soort risico's afdekken door te beleggen. Het kan soms zelfs gunstig zijn om hiervoor te lenen.

Voorbeeld:
Je hebt Euro 250.000,- (bijvoorbeeld door een erfenis of door verkoop van je vorige woning) en wilt daar later een bepaald huis voor kopen. In dit geval zou je het risico op 'assets inflation' kunnen compeseren door (voor een deel van) je vermogen aandelen (of beleggingsfondsen of derivaten) te kopen. Bij hoge 'assets inflation' kun je verwachten dat de waarde daarvan stijgt en compenseer je de gestegen huizenprijs (gedeeltelijk, helemaal of misschien maak je zelfs winst). In het geval van negatieve 'assets inflation' (zeer slechte tijden) kun je in het algemeen verwachten dat de aandelen koersen gaan dalen, maar daar staat dan weer tegenover dat wellicht ook de huizenprijzen dalen, zodat je in beide gevallen toch (ongeveer) het type huis kunt kopen dat je op het oog had.

Het is hierbij natuurlijk de kunst om beleggingen te selecteren, waarvan de waardeontwikkeling zoveel mogelijk correspondeert met de waarde-ontwikkeling van het object/type huis dat je op het oog hebt. Bijv. door aandelen van bedrijven te selecteren die in dezelfde regio en met dezelfde valuta werken. Voor-de-hand-liggende keuzes zijn in dit geval vastgoed aandelen en bouwbedrijven (of opties daarop), maar er is nog veel meer te bedenken!

Natuurlijk bieden dit soort constructies in de praktijk nooit een garantie, maar je begrijpt hopelijk het principe.

In volgende 'posts' zullen wij regelmatig met dit soort voorbeelden komen: soms wat verder gezocht, maar meestal wat makkelijker uitvoerbaar als het voorbeeld hierboven.

Geen opmerkingen: