dinsdag 11 september 2007

BioTech

Iedere tijd kent het ontstaan van nieuwe typen bedrijven. Zo heb ikzelf o.a. meegemaakt: de opkomst van de uitzendbureaus, de ICT/Software bedrijven, de Internet bedrijven, bedrijven die specifieke diensten voor de grote oliebedrijven leveren, verschillende emerging markets en vele andere en kleinere bedrijven.
Volgens ons worden de mogelijkheden van dit soortnieuwe ontwikkelingen meestal eerst door allerlei enthousiastelingen en zelfbenoemde zieners en experts gehyped, waardoor het grote publiek de snelheid van de ontwikkelingen zwaar overschat. Op het moment dat het mogelijk wordt te beleggen in deze bedrijven is daar dan ook erg veel belangstelling voor en zijn de koersen relatief hoog.

Als het dan toch allemaal toch veel langer blijkt te duren dan verwacht, raakt iedereen de belangstelling voor en het geloof in de nieuwe bedrijven langzaam kwijt. De koersen dalen en de nieuwe sector wordt gedwongen om efficienter te werken. Vaak zijn er ook bedrijven die doormodderen op basis van een oneindig geloof in eigen kunnen en die vallen dan uiteindelijk om, wat nog eens een extra impact heeft op de publieke opinie over de sector en de aandelen koersen.
Pas als er niemand meer gelooft dat er in de sector veel geld verdiend kan worden, lijkt het dieptepunt bereikt en begint dan een grootse opkomst van de nieuwe sector.

Hetzelfde scenario lijkt zich te voltrekken in de bio-technologie sector en misschien wel de hele 'health-care' sector.
Zeker nu de biotech aandelen zwaar hebben geleden tijdens de recente 'correctie', lijkt er juist wel vooruitgang te zijn geboekt in de NL biotech sector (e.g. Crucell, Octoplus, & Pharming).
Of het dieptepunt voor de koersen al is bereikt is natuurlijk onzeker, maar wij hebben het gevoel dat we er dicht bij zitten. Als de stemming weer omslaat zijn de aandelen waarschijnlijk weer niet aan te slepen, zoals bij Pharming dat laatst op 1 dag zo'n 30% omhoog schoot.
Crucell is al erg vaak getipt en de positieve vehalen lijken toch al wel gedeteeltelijk in de koers verwerkt. Het positiefst zijn wij over Octoplus, maar dat is wel erg speculatief. Een veiligere manier om van de toekomstige groei te kunnen profiteren is een professioneel beheerd biotechnolgie beleggingsfonds. Wat dat betreft zijn wij erg positief over het Pictet Biotech Fund (op Yahoo of Winterthur), dat overigens ongeveer 85% in de Verenigde Staten belegt en in US$ noteert.

Geen opmerkingen: