dinsdag 18 september 2007

"Put your money where your mouth is" - Beleggingsethiek

Als je een grote hekel hebt aan bepaalde praktijken en zeker als je dat uitdraagt, verzeker jezelf er dan van dat je beleggingen NOOIT ten goede komen aan die praktijken! Door te beleggen in dat soort bedrijven lever je ze kapitaal en indirect help je zelfs de boegbeelden van zo'n bedrijf omdat een (groot) deel van hun beloning vaak afhankelijk is van de koers van het aandeel van het bedrijf.

Bijvoorbeeld als je vindt dat bepaalde (semi-)monopolisten hun macht te veel misbruiken, beleg er dan ook niet in. Als je vindt dat bedrijven te associaal met hun personeel omgaan, beleg er dan niet in. Of als je vindt dat bedrijven vervuilende of ongezonde producten maken of verwerpelijke diensten leveren, beleg er dan niet in. Ook niet via je beleggingsfondsen of je pensioenvoorzienning.
Door je eigen 'vijanden' financieel te steunen help je ze meer dan je ze ooit kunt bestrijden ...
Ik zie slechts 1 uitzondering: Koop 1 aandeel om lastige vragen op de aandeelhoudersvergadering te kunnen stellen!

Nog beter is natuurlijk om het om te draaien. Het aantal mogelijke beleggingen is verschrikkelijk groot; er zijn altijd mogelijkheden te vinden die ethisch verantwoord zijn of liever nog; een duidelijk positieve bijdrage aan de maatschappij leveren en toch goede rendementen kunnen opleveren.
Je kunt hierbij denken aan ontwikkelaars van geneesmiddelen of andere nuttige technische verbeteringen - bijvoorbeeld op millieu gebied -, bepaalde geografische regio's waar men de zaken goed aanpakt, of zinvolle nieuwe dienstverdeling.
(Wij verwachten voor dit soort nuttige bedrijven op de lange termijn juist betere rendementen!!!)

Tot slot: Geld is dus macht, en bij macht hoort de verantwoordelijkheid om die goed te gebruiken!

Geen opmerkingen: